Eczeem
Eczeem

Eczeem

Wanneer je dit artikel leest, ben je wellicht al bekend met eczeem. Voor diegene die er nog niet mee bekend is…eczeem is geclassificeerd als een auto-immuunziekte met fysieke symptomen zoals: ontstoken, droge, jeukende en soms vlokkerige of schubbige huid. In aanvulling op deze fysieke irritaties, gaat eczeem vaak gepaard met andere klachten, zoals slaapproblemen, insomnia, mentale en emotionele verstoringen door bijvoorbeeld gebrek aan zelfvertrouwen, zich onzeker voelen over het zien van het eczeem. 

In de Westerse geneeskunde, zoals met veel andere auto-immuunziekten, wordt eczeem vaak alleen maar behandeld met een immuun onderdrukkende medicijnen die bijwerkingen met zich meebrengen. Zo zijn deze medicijnen toxisch voor de lever en het immuunsysteem onderdrukken is in het algemeen niet een goed idee omdat  dat uiteindelijk kan leiden tot een algemeen zwak immuunsysteem . En het geeft je immuunsysteem niet de kans om antilichamen te ontwikkelen en omgaan met wat voor onbalans het immuunsysteem dan ook heeft om uiteindelijk sterker te worden. Echter om je te wenden tot Chinese geneeskunde (TCM) liever dan immuun onderdrukkende medicijnen, neemt TCM een holistische benadering dat onder andere levensstijl, dieet, voeding, gebruik van supplementen en zelfs de mentale en emotionele aspecten van de individu die dealt met deze klachten.

Kijkend naar eczeem vanuit het perspectief van TCM, is waarschijnlijk het grootste verschil tussen deze geneeskunde en Westerse geneeskunde, is dat eczeem niet als ziekte beschouwd wordt, het wordt meer beschouwd als een symptoom. Veelal is eczeem een symptoom van andere onderliggende klachten. Het is dus niet ongewoon dat mensen die eczeem hebben, ook andere klachten ervaren, zoals slechte spijsvertering, voedselintolerantie, slaapklachten, mentale en emotionele klachten (chronische stress, of depressie). Dus in TCM, anders dan Westerse geneeskunde waar de symptomen worden behandeld, in dit geval de huid, pak TCM het holistisch aan en overweegt de onderliggende factoren die leiden naar de des betreffende klacht.

Om je een idee te geven, in TCM wordt de huid beschouwd als de “buitenste lever”. Dus in het algemeen, alles wat mis gaat met de huid geeft aan dat er een functie van de lever niet goed werkt. Er gaat iets mis met de lever. Dingen die ervoor zorgen dat de lever niet goed functioneert zullen de algemene onderliggende factoren zijn in eczeem. Dit soort dingen zijn bijvoorbeeld een slecht dieet, excessief alcohol gebruik, chronische mentale en emotionele stress en waarschijnlijk de grootste boosdoener is een overschot aan giftige stoffen in het lijf. Het lijf is overbelast met toxische stoffen. En daarom verschilt de behandeling van eczeem in TCM zoveel met die van Westerse geneeskunde. In het algemeen geldt dat het doel van TCM is om de onderliggende factoren aan te spreken die deze klachten veroorzaken. Behandel deze of elimineer ze en dan zal het eczeem op zichzelf op een typische en natuurlijke wijze verdwijnen zonder al te veel aan de huid te doen of directe medicatie toe te passen. Er is dus een soort twee stappen benadering om eczeem te behandelen in TCM.  Het eerste gedeelte is om te detoxen, het elimineren van de onderliggende factoren, de toxische overbelasting van het lichaam wat eczeem in eerste instant triggert of veroorzaakt. Dit zal de overbelasting van de lever verminderen. En soms kan dat op zich zelf staand eczeem doen verdwijnen. En vanuit dat punt, wanneer er nog klachten zijn, zijn er nog interventies met kruiden. Het nemen van kruiden om de onderliggende klachten of onbalans die het eczeem veroorzaken te toniferen. Daarom, wanneer je dealt met eczeem en je probeert een meer holistische benadering, dan is het eerste wat je wilt doen, een kijkje nemen naar de onderliggende factoren zoals boven beschreven. Je kunt dus kijken naar hoe je je spijsvertering kunt verbeteren,  hoe je giftige stoffen uit je lijf kunt krijgen (detoxen) door efficiënt en kwalitatief een lever detox te doen, en hoe je toxische emoties kunt elimineren. Je kunt dus zelf al heel veel doen om de onderliggende factoren die eczeem veroorzaken op te schonen en zo je lichaam als een geheel te behandelen, in plaats van alleen de symptomen aan te pakken en zo alleen het eczeem te behandelen.

Dus de eerste dingen die je wilt aanpakken om je eczeem te behandelen is je spijsverteringsfunctie te verbeteren, de gezondheid van je lever verbeteren en emotionele stressfactoren waar je zo aan gewend bent geraakt en een belangrijke trigger zijn voor huidklachten, onder controle te krijgen. Iets wat niet veel mensen realiseren, is dat de huid direct is verbonden met het zenuwstelsel. Er zijn stressreceptoren in de huid en daarom, wanneer je heel veel stress hebt mentaal of emotioneel of door dieet of iets anders dan krijg je huidklachten. Uitbarstingen op je huid. Je wilt er dus voor zorgen dan je alle aspecten van de stressoren kunt managen en dat doe je door de gezondheid van je hele lichaam te verbeteren.

Het tweede dat je kunt doen is kijken naar kruiden die je kunt innemen om je te helpen met het ondersteunen van je gezondheid. Dit kunnen kruiden zijn die het spijsverteringssysteem verbeteren, en de lever helpen te toniferen, te detoxen en te versterken. Er zijn drie kruiden die hier goed bij kunnen helpen wanneer je eczeem hebt: 1. Semen Cuscutae, 2. Schizandra Berry, 3. Siberian Gingseng. Deze kruiden samen helpen om de onderliggende factoren aan te spreken die mede de eczeem veroorzaken; spijsverteringsklachten, de potentiele toxische hitte in de lever en als laatste het verhogen van de weerstand tegen stress. 

na 4 behandelingen (eigen patiënt) met uitsluitend acupunctuur

Dit artikel is een korte samenvatting over eczeem vanuit een TCM perspectief. De conclusie is dat eczeem een symptoom is van en niet noodzakelijk een ziekte is en dat er onderliggende factoren/ disbalansen kunnen zijn die het eczeem voeden en dat je zelf al heel veel kunt doen om je gezondheid te verbeteren en het eczeem aan te pakken.

Ben je benieuwd wat TCM voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op of maak een afspraak.        

NB: Bio Qi neemt geen verantwoordelijkheid in de hierboven genoemde kruiden. De voorgestelde kruiden kunnen een aanvulling zijn op gezonde voeding en levensstijl en zijn geen vervanging van medicijnen. Wil je stoppen met medicijnen, doe dat dan in overleg met de verstrekkende arts.

Hoi, waarmee kan ik je helpen?