Acupunctuur als ondersteuning bij kanker
Acupunctuur als ondersteuning bij kanker

Acupunctuur als ondersteuning bij kanker

Naar aanleiding van een goede vriend die een vriendin van mij onlangs aan kanker heeft verloren, schrijf ik dit stuk. Hij was als een soort vader voor haar en stond altijd optimistisch in het leven. Helaas heb ik hem nooit ontmoet.

Het afgelopen jaar komen steeds meer mensen met diverse vormen van kanker naar mijn praktijk. De kanker an sich behandel ik niet. Acupunctuur zet ik in om pijn en andere symptomen van kanker te behandelen en de bijwerkingen van de Westerse behandelingen.

Acupunctuur begon voor het eerst in traditionele Oost-Aziatische geneeskunde systemen. Het werd ongeveer 2000 jaar geleden een belangrijk onderdeel van het Chinese geneeskunde. Inmiddels weten we hoe het ook wetenschappelijk werkt. Zo is er bijvoorbeeld 20 jaar onderzoek gedaan naar effect van acupunctuur op misselijkheid en overgeven door chemotherapie.

Acupunctuur kan naast conventionele kankerbehandelingen worden gebruikt, zoals kanker drugs of radiotherapie. Acupunctuur wordt gebruikt om een ​​breed scala aan pijnklachten en andere symptomen te behandelen. Steeds meer artsen zien de meerwaarde van ondersteuning met acupunctuur bij kanker.

Hoe het werkt

Oude theorieën van Chinees geneeskunde suggereren dat een vitale kracht of energie genaamd Qi door het lichaam vloeit langs kanalen genaamd meridianen. Acupunctuur verandert deze stroom om de goede gezondheid te herstellen of te optimaliseren.

Westers medisch onderzoek laat zien dat acupunctuur werkt door zenuwen te stimuleren. Hierdoor worden stoffen vrijgegeven die de symptomen die kanker vooroorzaken verminderen.

Op bepaalde punten op het lichaam worden dunne naalden plaatst. De naalden zitten daar voor ongeveer 30 minuten en worden vervolgens verwijderd.

Door bepaalde punten op de zenuwen te stimuleren, komen er een aantal van onze eigen natuurlijke morfine-achtige stoffen (endorfines) vrij in het ruggenmerg en in de hersenen die pijn verlichten. Serotonine wordt ook vrijgegeven door acupunctuur. Serotonine is een pijnstiller die het gevoel van welzijn kan bevorderen.

Waarom mensen met kanker acupunctuur gebruiken

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen met kanker acupunctuur gebruiken is om de bijwerkingen te verlichten die worden veroorzaakt door chemo- en/of radiotherapie of andere kanker drugs.

Steeds meer mensen worden doorverwezen omdat ze pijn of andere symptomen hebben, zoals:

Vermoeidheid
Een droge mond
Slapeloosheid
Hot flushes door anti-kanker behandelingen
Misselijkheid
Overgeven

Voor een acupunctuur behandeling heb je overigens geen doorverwijzing nodig van een arts of huisarts.

Wanneer je te horen krijgt dat je kanker hebt, kan dat een hoop spanning en onrust met zich meebrengen. Sommige mensen zeggen dan ook dat acupunctuur hen helpt zich ontspannen te voelen en dat hun gevoel van welzijn verbetert.

Referenties:
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2666860/

– http://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1500-acupuncture-alleviates-chemotherapy-peripheral-neuropathy

Hoi, waarmee kan ik je helpen?