Herfst is een geweldige tijd
Herfst is een geweldige tijd

Herfst is een geweldige tijd

Acupunctuur helpt niet alleen het lichaam fysiek, maar ook mentaal. Herfst is een geweldige tijd om een ​​acupuncturist te zien, omdat je lichaam en geest zich aanpassen aan het veranderen van het seizoen.

Sommigen vinden het moeilijk om de zomer te verlaten, met de langere dagen en de warme lucht naar een overgang van koudere en kortere dagen van de herfst. Ik vind het heerlijk om met mijn vriendin en kinderen onder een warme deken op de bank samen een film te kijken, terwijl het buiten nat en guur is.

De beste manier om gezond te blijven volgens de Chinese geneeskunde, is om over de aard van elk seizoen te leren en in harmonie daarmee te leven.

4.500 jaar geleden suggereerde het vroegste bekende handboek over de geneeskunde dat we “genezen voordat ziekte kan komen.” De dokter van de Chinese gele keizer Huangdi Neijing schreef:

“In de vroegere tijd hebben de wijzen ziekte behandeld door ziekte te voorkomen voordat het begon, net zoals een goede keizer de nodige maatregelen neemt om de oorlog te voorkomen. Als iemand alleen een put graaft wanneer hij dorst heeft, of alleen wapens smeedt, nadat hij in de strijd is betrokken, kan men het niet helpen om te vragen: zijn deze acties te laat? ‘

Long en dikke darm

Volgens de Chinese geneeskunde komt de herfst komt overeen met de longen, de huid en de dikke darm. De longen en dikke darm zijn verantwoordelijk voor ademhaling en vertering. Algemene symptomen die verband houden met long- en dikke darm disbalansen zijn ademhalingsproblemen, zoals astma, kortademigheid, frequente verkoudheid en sinus-infecties, evenals verstopping en huidproblemen.

Het lichaam is bijzonder gevoelig voor wind en kou tijdens de herfst. Droogheid kan symptomen van hoesten, droge neus, keelpijn, droge huid, droog haar en hoofdhuid, droge mond en gebarsten lippen veroorzaken en harde en droge ontlasting. Het toevoegen van meer voedende yin-voedingsmiddelen aan je dieet kan lichaamsvloeistoffen bevorderen, de longen kalmeren en je beschermen tegen droogheid.

Het thema van de longen is ‘loslaten’, dus in de herfst is het een goede tijd om dingen te laten vegen en ruimte te maken voor nieuwe ervaringen die je kan leren en groeien.

 

Eten met het seizoen

Eet in de herfst minder koude, ongekookte voedingsmiddelen – zoals salades – en meer warme, gekookte gerechten. Wissel van salades tot soepen en gestoomde groenten zoals winterpompoen, winterpeen, broccoli, zoete aardappelen en yams (knollen). Voeg geel en rood gekleurd voedsel toe aan je maaltijden. Er zijn bijzondere en uiteenlopende groenten te vinden bijvoorbeeld op de markt, in Leiden op woensdag en zaterdag. Begin je dag eens met hete havermout.

Een aantal meer warme en voedende voedingsmiddelen en kruiden om toe te voegen aan jouw herfst dieet:

appel

Banaan

Bieten

Paprika

Pak Choi

Broccoli

spruitjes

Kool

Wortel

Bloemkool

Kaneel

Veenbes

Vijgen

Knoflook

Gember

Druiven

Mierikswortel

Prei

Peren

Kaki

Pruimen

Granaatappel

Pompoen

Rode kool

Rosmarijn

Salie

Spinazie

Tijm

Volkoren

Wilde rijst

Winterpompoen

Yam

 

Bescherming van je long Qi

Long 7 is een van de meest krachtige punten op de long-meridiaan. Het is een populair acupunctuurpunt om te gebruiken voor het stoppen van een aanhoudende hoest en het verlichten van een keelpijn. Naast het behandelen van die symptomen, wordt LU 7 vaak gebruikt voor de behandeling van aandoeningen die verband houden met het hoofd en de nek, zoals hoofdpijn, migraine, stijve nek, gezichtsverlamming en tandpijn.

LU 7 wordt beschouwd als het “commando punt” van het hoofd en nek en wordt ook gebruikt om de circulatie in de hersenen te verbeteren en het geheugen te stimuleren.

Dit acupunctuurpunt ligt boven de pols aan de binnenkant van de arm. Om dit punt te vinden, koppel je duim en wijsvinger van de ene hand met die van de andere, het punt ligt aan de rand van de wijsvinger, in een depressie tussen de zenuw en het bot.

 

Stimuleer dit punt aan beide handen met de punt van je wijsvinger gedurende ongeveer 30 seconden of tot de hoest afneemt.

Tip: draag in de herfst een sjaal, ook al is het nog niet zo koud, wanneer het waait. Zo kan je voorkomen dat de wind je lijf in gaat en je een stijve, soms zelfs een pijnlijke nek krijgt.

Herfst is een geweldige tijd

Acupunctuur helpt niet alleen het lichaam fysiek, maar ook mentaal. Herfst is een geweldige tijd om een ​​acupuncturist te zien, omdat je lichaam en geest zich aanpassen aan het veranderen van het seizoen. Vanaf 18 september is er weer een Social Deal om acupunctuur laagdrempelig te maken voor mensen die absoluut geen idee hebben wat het voor hen kan doen….of het een eng idee vinden dat er met naalden in hun lijf wordt geprikt maar toch nieuwsgierig zijn omdat zij van anderen hebben gehoord dat het geen pijn doet en kan helpen bij uiteenlopende klachten. Neem contact op en ervaar wat acupunctuur voor jou kan betekenen.

Hoi, waarmee kan ik je helpen?