Corona
Corona

Corona

Ik krijg veel vragen van mensen over Corona en heb daarom het onderstaande vertaalde (met Google) artikel van 1 maart 2020 van Moxafrica geplaatst. Het originele artikel is hier te vinden. Heb je vragen over onderstaande artikel en/of je wil ondersteuning bij het verhogen van je weerstand, neem dan contact met me op.

Liefdadigheidsorganisatie hashtag#Moxafrica deelt haar gedachten over het gebruik van moxibustie op het punt Zu San Li (St36), om de weerstand te verhogen, en de mogelijke toepassing om ziekte veroorzaakt door het hashtag#coronavirus te voorkomen. Moxafrica is voorzichtig en zorgvuldig, zoals altijd.

Het onderstaande is een vertaald artikel van de website Moxafrica.

Kan moxa ons helpen beschermen tegen COVID-19?

SARS Cov-2 … COVID-19 … nCoV19 … hoe het ook heet, kunnen we ons ertegen beschermen met moxa?

  • Hoe gevaarlijk is het bijvoorbeeld?
  • Kunnen we het risico op infectie verminderen?
  • Kunnen we ons immuunsysteem versterken?
  • Zou moxa hierbij kunnen helpen?

   – Zou moxa bijvoorbeeld het risico op het krijgen van een primaire infectie kunnen verminderen?

   – Zou het kunnen helpen het risico op een gevaarlijkere ziekteprogressie te verminderen?

   – Of kan moxa helpen als het in quarantaine wordt geplaatst?

Het is nog niet eens duidelijk met welke naam we deze nieuwe ziekte gaan onthouden. [I] En helaas is het nog minder duidelijk hoe gevaarlijk het precies is. Maar het lijkt erop dat we nu allemaal het risico lopen er door besmet te raken.

We zijn vastbesloten om in deze blog geen alarm te slaan over zoveel onzekerheid, maar we zijn ook van mening dat we kunnen bijdragen aan de discussie in ontwikkeling. We erkennen ook dat het belangrijk is om realistisch te zijn: het is heel goed mogelijk dat dit een zeer besmettelijke ziekteverwekker is die veel mensen zal infecteren, en ook dat het nog lang kan bestaan. We denken zeker niet dat het ondertussen verstandig is om veel vertrouwen te hebben in de reguliere media-rapporten daarover, omdat het creëren van angst kranten verkoopt, maar toch suggereren sommige volksgezondheidsrapporten zowel binnen als buiten China dat dit zou kunnen blijken te zijn wees inderdaad een zeer ernstige pandemie.

Dus is het alarmistisch om in het openbaar te bespreken wat dat zou kunnen betekenen in termen van iemands individuele risico en of we dit kunnen verminderen? We hebben hier heel goed over nagedacht en zijn tot de conclusie gekomen dat dit niet het geval is, en deze blog is het resultaat van deze overwegingen.

Hoe gevaarlijk is dat?

Het lijdt geen twijfel dat deze nieuwe ziekteverwekker besmettelijk is, hoewel er verschillende versies zijn van hoe besmettelijk het ook kan zijn. Het is ook potentieel dodelijk, maar nogmaals, er worden variabele versies van gerapporteerd, zelfs in medische tijdschriften van augustus. Het heeft geen zin om ze hier te herhalen, want uiteindelijk zullen ze waarschijnlijk toch allemaal verkeerd blijken te zijn.

Wat zeker is, is dat het virus zich verspreidt, ondanks veel moeite om het in te perken, en dit betekent dat we allemaal de sterke kans lopen dat we vroeg of laat een zeker risico lopen om ermee besmet te raken.

Dr Li Wenliang
(who originally exposed the virus and died from it on Feb 6th)

Dus hoe kunnen we dit risico verminderen?

We kunnen zeker verwachten dat we de komende weken worden bestookt met suggesties hierover (omdat daarmee ook kranten worden verkocht), en sommige van deze suggesties zullen betrekking hebben op manieren om ons immuunsysteem te versterken. Velen van hen zullen trouwens waarschijnlijk ook verdacht of zelfs ronduit misleidend zijn. Er zal ook veel komen met aanbiedingen van bestaande producten die aanzienlijk duurder zullen zijn dan een paar weken geleden (dat is de aard van vraag en aanbod). En alles zal zonder enig bewijs komen dat het enige specifieke bescherming kan bieden tegen een ziekteverwekker die tot een paar maanden geleden volledig onbekend was, en dus zowel onbekend is als slechts gedeeltelijk wordt begrepen door deskundigen op het gebied van infectieziekten.

Welnu, hier komt een van deze suggesties (dus voel je vrij om vanaf het begin je pet op te zetten!).

Wat we in ieder geval kunnen zeggen, is dat wat volgt, zonder begeleidend winstoogmerk heeft. Het wordt zelfs voorzichtig maar te goeder trouw aangeboden door een liefdadigheidsinstelling die zich al sterk inzet voor de bestrijding van infectieziekten. Desalniettemin wordt het onvermijdelijk aangeboden zonder het voordeel van een volledig beeld, maar het wordt bevestigd door een aantal met veel moeite gewonnen achtergrondgegevens uit ons onderzoek naar een andere dodelijke infectieziekte (met een eenvoudige down-home logica toegevoegd voor een goede maatregel).

Moxa

We stellen simpelweg voor om dagelijks zelf aangebrachte moxa te gebruiken tot een punt op het been (op een acupunt dat bekend staat in de terminologie van de WHO als Stomach 36 [St36] en in het Chinees als zu san li, of ‘leg drie mijl’). Het doen van moxa lijkt op dit moment het immuunsysteem van de gastheer te versterken (hoewel we momenteel niet precies weten hoe het dit doet). Het is een punt op het lichaam dat in Oost-Azië een eeuwenoude traditie heeft van het bevorderen van weerstand tegen infecties en het verlengen van het leven wanneer er regelmatig moxa op wordt aangebracht, maar om hieraan toe te voegen heeft Moxafrica nu ook robuuste moderne wetenschappelijke gegevens die deze traditie ondersteunen .

Het immuunsysteem van de gastheer versterken

Het is op geen enkele manier controversieel om te suggereren dat een sterker immuunsysteem een ​​goede zaak zou kunnen zijn als er een besmettelijke ziekte is (maar we zullen dit later bespreken omdat het, zoals de meeste dingen, misschien niet zo eenvoudig is). Maar als we dit principe over het algemeen accepteren, welk bewijs is er dan voor ons om te suggereren dat moxa een dergelijke ‘host’ immuniteit in het bijzonder zou kunnen versterken?

Eigenlijk hebben we daar behoorlijk wat gevonden, hoewel we het om veel redenen moeilijk hebben gevonden om alles coherent te begrijpen. We hebben jarenlang geprobeerd dit te doen en hebben er elders op geschreven. Maar wat nog belangrijker is, we zijn ook actief betrokken geweest bij primair onderzoek naar hoe moxa mensen mogelijk kan beschermen tegen infectie met een andere infectieuze ziekteverwekker (resistente tuberculose) en we hebben een reeks bewijzen verzameld dat het precies dat doet, zowel het voorkomen van tbc-infecties als het helpen bij het herstel van MDR-tbc na infectie (klik op deze link voor meer info). Bovendien weten we zeker dat het dit doet door een brede en lage versterking van het immuunsysteem van de gastheer uit te lokken.

Bovendien heeft dit onderzoek specifiek plaatsgevonden waar de middelen schaars zijn (dwz waar het moeilijk is om MDR-TB te diagnosticeren of te behandelen) – wat, naar het zich laat aanzien, in een groot deel van de wereld waarschijnlijk het geval zal zijn met COVID-19 als het verspreidt zich op grote schaal op korte tot middellange termijn.

Dus hoe kan moxa helpen?

We zijn nog steeds voorzichtig met het terloops oproepen van overeenkomsten tussen immuunreacties van de gastheer die specifiek zijn voor tuberculose en COVID-19. Tuberculose is tenslotte een mycobacterium, terwijl COVID-19 een virus is (en het immuunsysteem reageert op elk van deze op verschillende manieren). Bovendien heeft tbc de mensheid al sinds de prehistorie achtervolgd, dus het immuunsysteem van de mens is er al lang bekend mee (hoewel het er nog steeds mee worstelt); COVID-19 is ondertussen een geheel nieuwe ziekteverwekker voor het menselijk immuunsysteem om te herkennen en erop te reageren.

Bovendien infecteert en ontwikkelt TB zich heel langzaam (in jaren), terwijl COVID-19 dit heel snel lijkt te doen (in dagen en weken).

Dit zijn aanzienlijke verschillen, dus hoe zeker kunnen we zijn dat moxa ons kan helpen beschermen als de ziekte zich verspreidt op de manier die velen nu vrezen?

De waarheid is dat we het niet zeker kunnen weten, maar we zijn er ook zeker van dat het geen kwaad kan, zolang er enkele eenvoudige regels worden nageleefd. We zeggen dit omdat (en we willen dit benadrukken) we er zeker van zijn dat moxa een breed spectrum laag-niveau cumulatief versterkend effect heeft op het immuunsysteem van de gastheer, dus het zal de zaken niet wild uit balans brengen tijdens het werken. We zijn er nu van overtuigd dat dit effect redelijk goed werkt bij een langzaam brandende ziekte zoals tuberculose na een eerste infectie, hoewel we erkennen dat we niet zo zeker kunnen zijn hoeveel het zou kunnen helpen na een veel sneller bewegende infectie met COVID- 19 (vooral als de infectie zich heeft ontwikkeld tot iets acuut en gevaarlijk symptomatisch).

Dus kan het het risico op een eerste infectie helpen verminderen? Of inderdaad (als dit niet is gelukt en infectie optreedt), kan het dan zijn dat de toevoeging van moxa kan helpen voorkomen dat de ziekte zich ontwikkelt tot een veel gevaarlijkere en levensbedreigender toestand?

Laten we achtereenvolgens naar beide vragen kijken.

Ten eerste het risico van primaire infectie.

De waarheid is dat nog niemand een duidelijk beeld lijkt te hebben van de overdracht van deze nieuwe ziekte, of het nu voornamelijk door inademing is, of door spijsvertering, of door membranen zoals de ogen – of een combinatie hiervan. Ook is er nog geen duidelijk beeld van hoe blootgesteld je moet zijn aan het virus om een ​​infectie wortel te laten schieten, met andere woorden hoe besmettelijk het ook kan zijn. (Alle transmissieroutes zijn waarschijnlijk hoe dan ook zeer gevoelig voor omgevingsfactoren, en er zijn zeer variabele rapporten over het infectieuze potentieel van het virus).

Maar wat al duidelijk is, is dat gelukkig niet iedereen die wordt blootgesteld aan het virus, een actieve symptomatische ziekte krijgt. En aangezien dit een nieuw virus is, kan dit niet zijn omdat sommigen van ons bestaande gesensibiliseerde immuuncellen herbergen die er onmiddellijk tegen kunnen activeren en ons dus beschermen tegen het ontwikkelen van een infectie. Het zal waarschijnlijker zijn vanwege een minder specifieke immuunrespons.

Dus is het redelijk om aan te nemen dat degenen die de ziekte niet hebben ontwikkeld na blootstelling dit wel hebben gedaan omdat hun bestaande immuunsysteem sterk en breed genoeg is om voldoende bescherming te bieden tegen een nieuw virus om te voorkomen dat het zich vermenigvuldigt of verwoesting veroorzaakt? Het lijkt zeker mogelijk. (En dit is nauwelijks een gek idee – anders zou de mensheid lang geleden zijn uitgestorven door het soort nieuwe plagen dat met tussenpozen in de vorige eeuwen heeft plaatsgevonden). Met andere woorden, als moxa de immuunrespons van een gastheer kan versterken, dan kan het misschien helpen.

De tweede vraag: kan moxa helpen voorkomen dat de ziekte zich ontwikkelt tot een gevaarlijkere levensbedreigende toestand?

Evenzo is het ook redelijk om te suggereren dat degenen die de ziekte wel oplopen maar alleen een mildere vorm ervan ontwikkelen, dit doen omdat hun bestaande immuunsysteem relatief sterker is dan degenen bij wie de infectie zich ernstig ontwikkelt? Nogmaals, we zouden suggereren dat dit waarschijnlijk waar is, niet in het minst omdat bestaande rapporten over degenen die het vaakst bezwijken aan de ziekte een bestaande lagere immuniteit lijken te hebben (d.w.z. ouderen en diabetici, enz.).

We moeten hieraan toevoegen dat een beoordeling van de eerste 42.000 gevallen in Wuhan heeft gesuggereerd dat 81% van deze gevallen slechts een milde ziekte heeft ontwikkeld. Dit is zeker geruststellend voor degenen die zichzelf beschouwen als waarschijnlijk aan de gezondere kant van deze percentagedrempel, maar als er een wijdverbreide infectie is, vertelt het ons ook dat er nog steeds veel van ons risico lopen op dit virus.

Dus net als bij het beantwoorden van de eerste vraag, lijkt het redelijk om te suggereren dat als moxa het immuunsysteem kan versterken, het deze kwetsbare gevallen zou kunnen helpen.

En er is ook een derde vraag: er is gemeld dat deze ziekte opnieuw is opgekomen in ten minste één geval dat al was hersteld van een eerste infectie (in tegenstelling tot een koortslipvirus met andere woorden); kan moxa dus helpen voorkomen dat de ziekte opnieuw optreedt als dit verschijnsel veel voorkomt?

Het is zeker een redelijke vraag om te overwegen, maar voor nu weten we veel te weinig om hier meer over te zeggen.

Onze bottom line is echter dit: als we gelijk hebben door te beweren dat dagelijkse moxa het immuunsysteem kan versterken, dan lijkt het zeker (zonder enig bestaand tegenbewijs) waarschijnlijk dat moxa zou kunnen helpen.

Maar natuurlijk moeten we in ieder geval enig bewijs leveren om deze bewering te staven. Dus hier is wat we te zeggen hebben over dit aspect.

Eerst onze zorgvuldige kanttekeningen

  1. We hebben het hier specifiek over directe moxa met kleine kegel, want daar hebben we bewijs voor. Dit is het smeulen van kleine 1 mg kegels van geraffineerde moxa op specifieke acupunten (in dit geval St36 op het been). We zeggen dit om de simpele reden dat het de methode is waarvoor we het beste bewijs hebben. (Er zijn veel verschillende methoden om moxa te gebruiken, en het is een feit dat we simpelweg niet genoeg bewijs hebben voor de andere methoden om er enige beweringen over te doen – en, belangrijker nog, we weten ook dat deze methode veilig is, snel te voltooien en effectief.)
  2. We denken ook dat deze eenvoudige therapie het beste dagelijks kan worden gedaan, idealiter voordat enig risico op infectie wordt gemeld in een lokale gemeenschap (met andere woorden, zodat het langzame, lage cumulatieve effect van de moxa de beste kans heeft) van kracht worden) maar anders zo snel mogelijk.
  3. Er zijn weinig contra-indicaties voor moxa-therapie wanneer kleine kegeltjes worden gebruikt, maar toch moet het gezond verstand worden toegepast, vooral als er al andere gezondheidsproblemen bestaan ​​(zogenaamde ‘comorbiditeiten’). Helaas wordt gemeld dat dergelijke comorbiditeiten het risico vergroten dat een ernstige acute ziekte in het ziekenhuis moet worden opgenomen, dus (zoals alles) kan een zorgvuldige afweging van het risico belangrijk zijn. We suggereren dat gezond verstand deze vraag beantwoordt: we weten dat moxa bij juiste toepassing slechts een laag niveau van respons veroorzaakt dat zich over dagen en weken ophoopt, dus een eenvoudig principe zou moeten prevaleren: als er tekenen zijn dat een andere aandoening die al bestaat, zou kunnen zijn erger worden, stop dan de moxa en bekijk deze. Ga anders verder en laat het effect zich ontwikkelen.

We moeten hier echter specifiek aan toevoegen dat als uw immuunsysteem ernstig wordt aangetast (bijvoorbeeld door diabetes of door hiv / aids), zeer zorgvuldig moet worden begonnen met moxa.

  1. Verder raden we helemaal niet aan moxa te gebruiken als er tekenen zijn van koorts. Met andere woorden, als er tekenen zijn dat de ziekte van COVID-19 actief is, mag moxa alleen worden geprobeerd door een getrainde acupuncturist.
  2. We erkennen ook volledig dat er veel andere manieren zijn om onszelf te beschermen tegen deze besmettelijke ziekteverwekker, en raden aan om zorgvuldig aandacht te besteden aan alle suggesties die afkomstig zijn van de wereldwijde autoriteiten of andere meer lokale gezondheidswerkers. (We zullen dit zeker ook zelf doen!) [Ii]

Moxa bij quarantaine?

Of ze nu zelf zijn opgelegd of door de nationale autoriteiten zijn opgelegd, quarantaine is een logische en effectieve manier om de risico’s op besmetting en besmetting van anderen te verminderen. Quarantaines, of lock-downs, worden ingesteld omdat er al een bekende infectieuze ziekteverwekker in de buurt is (zoals in de Wuhan-lock-down) of omdat er een risico bestaat dat u al besmet bent en u dit niet mag doorgeven aan iemand anders (zoals op het cruiseschip Diamond Princess in Yokohama, hoewel het in dit geval misschien contra-effectief was).

In quarantaine worden geplaatst, of het nu als gemeenschap of individueel is, is een behoorlijk enge situatie om in te belanden. Momenteel is de aanbeveling dat je minstens twee weken moet stoppen en wachten.

In dergelijke scenario’s, of ze nu vastzitten of op slot zitten, lijkt het een redelijk goed idee om iets te doen dat uw immuunsysteem mogelijk zou kunnen versterken. Denk er eens over na: in eerste instantie is het logisch om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen een gevaarlijke infectie waarvan je wordt verteld dat die in je buurt is (en je zult er binnenkort weer zelf zijn); in de tweede plaats zou je al het mogelijke willen doen om het risico te minimaliseren dat, als je al geïnfecteerd bent en je de symptomen ontwikkelt, ze zo mild mogelijk kunnen zijn.

Wat kun je in zo’n situatie doen?

Onze suggestie is heel eenvoudig: moxa op St36 op elke poot aanbrengen. Maximaal 7 kegels per dag.

Welke redenen hebben we om dit allemaal te suggereren?

We kunnen in de eerste plaats een beroep doen op een deel van het onderzoek dat we hebben ontwikkeld met de Noord-Koreaanse afdeling Volksgezondheid, die heeft gekeken of moxa zou kunnen helpen voorkomen dat tbc ontstaat in nauwe contacten met besmettelijke gevallen waarvan bekend is dat ze een specifiek risico lopen.

De Noord-Koreanen vergeleken dagelijkse moxa met dagelijkse medicamenteuze behandeling met isoniazide (het meest gebruikte medicijn dat in dergelijke gevallen is goedgekeurd om tuberculose te voorkomen), en dagelijkse moxa vergeleek het goed met het medicijn. (Dit was een belangrijke bevinding omdat, als de infectiestam resistent is tegen geneesmiddelen, isoniazide praktisch nutteloos is, zodat moxa zijn werk kan doen). Maar de belangrijkste bevinding met betrekking tot moxa voor het voorkomen van COVID-19 was dat ze een ‘positieve trend’ van verhoogde lymfocyten rapporteerden bij de patiënten die moxa gebruikten.

Dit rapport suggereert niet alleen dat het effect simpelweg te wijten was aan een gegeneraliseerde immuunrespons, met andere woorden, het suggereert dat de immuunrespons een evenredige toename omvat van een bestanddeel van witte bloedcellen die specifiek nuttig zijn voor de verdediging van het lichaam tegen virussen ( inclusief onbekende). Dit is een van de dingen waarvan bekend is dat lymfocyten het doen. Dus hoewel tuberculose mogelijk een bacterie is en COVID-19 een virus is, is er hier nog steeds suggestief bewijs dat dagelijkse moxa ons mogelijk zou kunnen verdedigen tegen deze nieuwe ziekteverwekker.

Het tweede bevestigende bewijs is van lang geleden in 1929 – van onderzoek dat werd uitgevoerd door een Japanse arts op het hoogtepunt van de tuberculose-epidemie van het land voordat er tbc-medicijnen werden ontdekt. Dr. Shimataro Hara, wiens prestaties de lezers van onze blogs al zullen weten, blijft een voortdurende inspiratiebron voor ons eigen werk, bekeek hoe zijn tbc-patiënten het best beschermd kunnen worden tegen de verwoestingen van tuberculose door moxa te gebruiken – en hij demonstreerde dit (met behulp van de genoemd ‘wetenschappelijke methode’ zoals nog steeds gebruikelijk in medisch onderzoek) door groepen kleine zoogdieren te infecteren en vervolgens verschillende behandelingsregimes toe te dienen aan elke groep om te zien hoe ze elk reageerden.

Een groep kreeg enkele weken voor infectie hun moxa-therapie en ging daarna verder; bij een andere groep werd hetzelfde regime tegelijkertijd gestart, maar dit werd stopgezet zodra er een infectie was opgetreden; een andere groep kreeg moxa-therapie vanaf de dag van hun infectie; en een andere groep kreeg een behandeling met moxa tot een paar weken na infectie. Met andere woorden, er werden verschillende combinaties van moxa-toepassingen vergeleken. Helaas moesten alle dieren aan het einde van de studie aan de wetenschap worden ‘geofferd’, zodat hun inwendige organen konden worden onderzocht om te zien hoe hun respectieve infecties waren gevorderd. Als resultaat waren er geen regelrechte overlevenden van dit experiment, maar de uitkomst was toch heel duidelijk: de dieren die zowel vóór als na de infectie baat hadden bij moxa, deden het beduidend beter dan alle andere groepen, en dus vragen we ons logischerwijs af of hetzelfde zou kunnen gelden voor een COVID-19-infectie.

Natuurlijk accepteren we dat dit kleine zoogdieren waren (Japanse marmotten in feite) terwijl we mensen zijn, en we accepteren ook volledig dat COVID-19 geen tuberculose is, maar we hebben deze twee sets bewijsmateriaal bij elkaar gebracht (de Noord-Koreaanse en Dr. Hara’s) en we denken dat het gebruik van moxa de algemene kans op (a) besmetting of (b) het ontwikkelen van een ernstigere ziekte als dit gebeurt, zou kunnen verminderen.

We accepteren ook dat er geen kans is dat we toegang hebben tot betere gegevens hierover om deze suggestie te ondersteunen terwijl deze pandemie zijn gang gaat, en we stellen ook voor (zoals de norm is) dat je, als je kunt, moet raadplegen een volledig gekwalificeerde arts voordat u aan deze therapie begint (hoewel de meesten er helemaal niets van weten).

Maar als je in quarantaine bent, vragen we ons serieus af of je die kans toch zou krijgen – en ons eigen onderzoek heeft ons naar hoeken van onze wereld gebracht waar een dergelijke toegang sowieso een luxe was, wat een van de dingen was die ons ertoe bracht onderzoek te doen naar moxa in de eerste plaats (vanwege zijn eenvoud).

De waarheid is dat voor de helft van de mensheid het idee dat de technische diagnostiek voor deze ziekte of de juiste intensieve zorg voor acute gevallen algemeen beschikbaar zal zijn, een fantasie is, en dus het potentieel voor dit virus om echte problemen te creëren voor deze kwetsbare mensen en de verspreiding van het virus in dergelijke gemeenschappen is zeer beangstigend.

Dus eindelijk …

We zouden het geweldig vinden om met iedereen in contact te komen die de inhoud van deze blog interessant vindt of die er zelfs maar zin in heeft om deze uit te dagen. Stuur ons een e-mail op info@moxafrica.org en we zullen ons best doen om te reageren.

Ondertussen voegen we een link toe naar een korte video die laat zien hoe moxa veilig kan worden toegepast op St36 gemaakt door een paar vrienden van ons in Australië [iii], en zal er vrijwel zeker meer over publiceren als de situatie zich ontwikkelt. (We zullen dit blog waarschijnlijk ook bijwerken als we denken dat het nodig is, omdat we zeer respecteren dat dit een zich ontwikkelende ziekte is).

Moxa kan ook in de vorm van een sigaar worden toegepast. Zie hier een filmpje van mijn goede en bevriende collega John met mij op de tafel als ” proefpersoon”

Voetnoten:

Er lijkt overigens een zekere semantische logica aan deze namen te kleven, maar ze zijn nog steeds moeilijk te verwijderen. De infectie zelf wordt nu technisch “ernstig acuut respiratoir syndroom coronavirus 2” genoemd (SARS-CoV-2). Het is blijkbaar de longontsteking die wordt veroorzaakt door SARS-CoV-2 die coronavirusziekte 2019 (COVID-19) wordt genoemd, hoewel dit voor ons verkeerd lijkt te zijn. Hoe dan ook, je hebt de pech dat wordt bevestigd dat je besmet bent met het virus, je hebt een van deze, maar als je meer pech hebt en de bijbehorende longontsteking ontwikkelt, heb je de andere. nCoV19, was ondertussen het eerdere acroniem dat nu lijkt te worden vervangen door deze andere twee.

Hier zijn bijvoorbeeld een paar eenvoudige voedingsmiddelen die onderzoek hebben gedaan om de immuniteit te versterken.

Knoflook: mensen die gedurende drie maanden knoflooksupplementen gebruiken, hebben minder verkoudheid.

  Alcohol (!) _: Onderzoek wijst uit dat matig drinken (meestal gedefinieerd als één drankje per dag voor vrouwen) het immuunsysteem helpt. Maar binge-drinken is uit omdat het het tegenovergestelde effect heeft!.

  Appels: De vrucht is rijk aan oplosbare vezels, een stof die de immuniteit lijkt te verbeteren. Onderzoekers ontdekten dat muizen die dit type vezels kregen de helft minder ziek werden dan muizen die er geen kregen, en herstelden 50 procent sneller.

  Kippensoep (als je natuurlijk geen veganist of vegetariër bent): kippensoep bevat carnosine, een aminozuursamenstelling die je lichaam helpt in de vroege stadia griep te bestrijden.

  Vitaminen A, C & D: in behoorlijke doses is bekend dat ze het immuunsysteem ondersteunen.

Aan het bovenstaande artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Het artikel van Moxafica is vertaald vanuit het Engels in het Nederlands door Bio Qi. Bio Qi neemt geen vast standpunt in en doet al helemaal geen uitspraken over Corona / Covid-19.

Zoals altijd, gebruik je gezonde verstand, vertrouw je de klachten die je hebt niet of worden deze erger, ga dan naar de huisarts of een Westers medisch specialist.

Hoi, waarmee kan ik je helpen?