Waarom terugkomen voor een acupunctuurbehandeling?
Waarom terugkomen voor een acupunctuurbehandeling?

Waarom terugkomen voor een acupunctuurbehandeling?

Nieuwkomers in mijn praktijk vragen mij soms “waarom moet ik terug komen voor een acupunctuurbehandeling?”

Het aantal acupunctuurbehandelingen dat nodig is, hangt af van jouw gezondheid en hoe lang je de al klachten hebt.

Als jouw klacht zich al jaren voordoet, dan heb je meestal meer behandelingen nodig dan iemand die vorige week bijvoorbeeld zijn pols heeft geblesseerd. In het laatste geval, zijn er misschien slechts een paar behandelingen nodig.

Zelfs dan, zijn behandelingen effectiever als deze elkaar kort achter elkaar opvolgen. Mijn ervaring is dat de behandeling het meest succesvol is, wanneer de afspraken in het begin dicht op elkaar zijn gepland en op een gegeven moment met grotere tussenpozen plaatsvinden, waarbij de resultaten voelbaar en zichtbaar toenemen.

Bijvoorbeeld: iemand die al 7 maanden rugklachten en daardoor veel pijn heeft, zou de behandeling kunnen beginnen met 1 à 2 acupunctuursessies per week. Vaak zal deze persoon na 1 of 2 sessies verlichting voelen. Toch zal de patiënt de eerste 2-6 weken 1 à 2 keer per week behandeld moeten worden. Daarna, als de symptomen verminderen, kan de tijd tussen de afspraken worden vergroot totdat de klachten verdraagzaam zijn of helemaal wegblijven.kanopolo

Half februari nam ik deel aan een kanopolo toernooi in Stadskanaal, waar ik samen met iemand van de tegenpartij als EHBO-er dienst had. Ik zag dat haar schouder en bovenarm waren beplakt met kinesiotape. Het viel nogal op omdat de tape knal blauw was.

kiniseo taping

Zo nieuwsgierig als ik ben, kon ik het niet laten om te vragen wat er aan de hand was. “Hey Carlijn, ik heb jou eigenlijk alleen nog maar aan de kant zien liggen als reserve speler. Hoe dat zo?” Ze vertelde me dat ze een jaar geleden haar arm uit de kom heeft gehad. Na diverse therapieën, waaronder fysiotherapie en manuele therapie, had ze nog steeds pijn in haar rechter schouder. Ze kon met moeite haar arm helemaal boven haar hoofd strekken. En bepaalde bewegingen, die van essentieel belang zijn tijdens een kanopolo wedstrijd, kon ze ook niet maken vanwege pijn en bewegingsbeperking. Ik stelde voor om haar met acupunctuurnaalden te prikken, zodat ze met de wedstrijden mee kon doen. “Ja, maar ik heb al eens acupunctuur of dry needling gehad en dat hielp toen niet”. “Waarschijnlijk omdat er op de plek werd geprikt waar het pijn doet. Op deze plek zit niet de energie die het herstel kan ondersteunen.”
acupunctuur been schouder
Een theorie in de acupunctuur is dat je gebieden in het lichaam kunt spiegelen. Zo weerspiegeld de rechter schouder in een gebied in het linker onderbeen. Direct nadat ik twee naalden in haar linker onderbeen prikte, was de pijn en bewegingsbeperking direct verdwenen. Een glimlach kwam tevoorschijn.

Vorige week stuurde ik een berichtje om te vragen hoe het nu met haar schouder is. Carlijn antwoordde me dat ze al een week geen pijn heeft gehad en weer van alles kon doen. Ik ben hartstikke blij voor haar dat één acupunctuursessie van nog geen 10 minuten zo goed heeft geholpen.

Acupunctuur, Chinese kruiden en Cupping werken ondersteunend om te helpen bij herstel, ook bij veel andere klachten dan alleen pijn. De filosofie van deze millennia oude geneeskunde is niet zo dat je stuk bent, maar uit balans. In de Chinese geneeskunde geeft het ontstaan van ernstige of ongemakkelijke symptomen aan dat je ongezond en uit balans bent. Dit kan zelfs  voorafgaand aan de ongemakkelijke symptomen zijn geweest – misschien al voor een lange tijd!

Mijn doel is om jou te helpen terug te keren naar een gezonde staat van zijn, waar de symptomen niet terugkeren. Dit kost tijd. Hoeveel tijd dat is, is voor iedereen verschillend. Je lichaam heeft werk te doen om de gezondheid terug te winnen en te behouden.

Zie het als een antibioticakuur die een tijdsperiode nodig heeft om de infectie te doden; één sterke pil kan het genezingsproces in gang zetten, maar dat is niet voldoende om de volledige klus grondig te klaren.

Acupunctuur is geweldig en kan vaak snel verlichting geven, soms zelfs onmiddellijk! Maar om de resultaten te ondersteunen en duurzaam te maken, zal je waarschijnlijk meerdere behandelingen nodig hebben.

 

Hoi, waarmee kan ik je helpen?