Stress, wat doe jij er tegen?
Stress, wat doe jij er tegen?

Stress, wat doe jij er tegen?

Sinds januari 2016 ben ik 100% zelfstandig ondernemer. Ik was er aan toe omdat ik mijn part-time baan in het Welzijnswerk niet meer met mijn passie voor acupunctuur kon combineren. Mijn acupunctuurpraktijk is de afgelopen jaren drukker geworden en daardoor ging ik hollen van mijn baan overdag naar mijn praktijk in de avonden. Dagen van 13 à 14 uur werken werden me op een gegeven moment toch te zwaar. Het leverde me stress op omdat ik twee heel verschillende banen had. Mijn aandacht was te veel verdeeld en ik kwam daardoor niet meer toe aan mezelf.  Quality time met vrienden, sporten en dingen zoals het huishouden of een uitgebreide zelf gekookte maaltijd schoten er ook bij in. Ik deed het allemaal even tussendoor terwijl ik altijd op mijn horloge keek.

Doordat ik onder andere zelf regelmatig bij een bevriende acupuncturist op tafel lag en Qi Gong beoefende heb ik deze haastige periode aardig vol weten te houden, totdat ik ging inzien dat deze manier van leven echt niet langer kon. Uiteindelijk heb ik een keuze gemaakt in werk en ben ik mijn hart gaan volgen.

Ondanks dat ik inmiddels mijn hart volg en onverdeelde aandacht heb voor de dingen die ik doe, vind ik het zelfstandig ondernemerschap best spannend. Dat komt omdat er  meer bij komt kijken dan alleen maar acupunctuur. Mede zelfstandige ondernemers weten vast waar ik het over heb, om maar wat op te noemen:  – social media, financiële administratie, acquisitie, elevator pitches, planning, website, netwerken en kom-ik-wel-uit-de-kosten-deze-maand-en-houd-ik-dan-nog-iets-over-voor-op-mijn-boterham? – zijn onder andere de dingen waar wij ondernemers ons mee bezighouden. Gelukkig hoort dit voor mij nu allemaal bij dezelfde baan, vind ik het hartstikke leerzaam en sommige dingen kan ik (gedeeltelijk) uitbesteden.

Regelmaat, rust en reinheid zijn elementen die bijdragen aan een goede gezondheid en vermindering van stress. Beweeg regelmatig, neem na inspanning voldoende rust, eet de juiste voeding en drink voldoende water.

Wat zou je met Traditionele Chinese Geneeskunde tegen stress kunnen doen?

1. Acupunctuur
Acupunctuur is een onderdeel van Chinese geneeskunde en een prachtige manier om de circulatie te verbeteren in het lichaam. Het is een aangetoonde effectieve oplossing van vele systemen die geassocieerd zijn met stress. Stress heeft de neiging om de spieren aan te spannen, wat kan leiden tot pijn en zelfs ernstige pijnen. Acupunctuur helpt om deze pijn te verlichten door het openen van de meridianen die de spieren ontspannen.

2. Voetmassage
In China, zijn er verschillende plekken in steden en dorpen gelegenheden om een voetmassage te krijgen. Dit komt omdat de Chinese geneeskunde erkent dat onze voeten in verbinding staan met de aarde, en de energie van de aarde door ons hele lichaam circuleert. De voeten zijn belangrijke geleiders van energie voor ons hart, lever, nieren en andere inwendige organen. Het is daarom belangrijk om voor onze voeten te zorgen! Gelukkig zijn er ook in Nederland diverse plekken waar je een voetmassage kan krijgen, of vraag het gewoon eens aan je partner, vriend of vriendin. Ik loop regelmatig op deze slippers om de energiepunten in mijn voeten te stimuleren of ik zit op de bank in kleermakerszit en masseer met een etherische olie. Sesamolie of olijfolie kan net zo goed gebruikt worden. Tip: gebruik bij het masseren een handdoekje onder je voeten om de olie op te vangen. Het zou zonde zijn wanneer je vlekken maakt en de olie niet meer uit je broek, bank of lakens krijgt.

stress acupunctuur

3. Tui Na Massage
Chinese geneeskunde gebruikt een unieke vorm van massage die zich niet alleen richt op de spieren maar ook op de Qi (energie) circulatie in het lichaam. Door het openen van de meridianen in het lichaam kunnen de spieren zich op natuurlijke wijze ontspannen. Deze vorm van massage is ook geweldig om verschillende pijnen en ernstige pijnen te verlichten in de spieren die zijn veroorzaakt door stress.

4. Chinese kruiden
Er zijn honderden kruiden in de Chinese Geneeskunde speciaal ontworpen om te werken aan het balanceren van het lichaam en om stress te verminderen. Chinese Geneeskunde kijkt naar het hele lichaam als een werkend organisme. Een goede kruidendokter kan vertellen waar de onevenwichtigheden zich bevinden en welke kruiden je nodig hebt om in balans te kunnen komen.

5. Meditatie
In de stadsparken van China doen duizenden mensen een soort van meditatie. De artsen in China moedigen mensen aan om te mediteren omwille van haar waarde op het verminderen van stress en het bevorderen van gezondheid en welzijn. Er zijn verschillende vormen van meditatie die worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, zoals Qi Gong, Tai Chi, of zittende meditatie.

6. Chrysanthemum Tea
Chrysant is een lichte geelachtige bloem die al duizenden jaren wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde in China. Daar drinken ze het op een dagelijkse basis om te ontspannen en een gezonde lever te onderhouden.

7. Jujube Zaden
In de traditionele Chinese geneeskunde, worden Jujube zaden gebruikt om stress te verminderen en voor het bevorderen van een kalme gemoedstoestand. Het wordt ook in thee gedaan en zou helpen om beter te slapen.

8. Valeriaan
Valeriaan wortel wordt al duizenden jaren in China gebruikt als een manier om te ontspannen. Het werd ook al door de Oude Grieken gebruikt als een natuurlijke remedie tegen stress. Het is het meest gevonden ingrediënt in thee.

9. Xiao Yao Wan
Xia Yao Wan is een van de meest gekochte Chinese geneeskunde supplementen in de wereld. Het wordt gebruikt om de lever stagnatie op te heffen, waarvan wordt verondersteld dat deze de balans in emoties helpt te verbeteren.

10. Ga Barefoot!
Nu ik meer tijd heb voor mezelf, ervaar ik ook de ontspanning door de natuur in te gaan. Het liefst ga ik barefoot, met de telefoon en horloge thuisgelaten. Voor de wat koudere dagen heb ik onderstaande schoeisel aan, zodat het toch voelt alsof ik op blote voeten loop. Heerlijk dat zand en de wind tussen mijn tenen.stress acupunctuur
Als je de hele dag op kantoor bent, probeer dan te lopen zonder schoenen, dit helpt om de meridiaanpunten te openen in de voeten. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt aangenomen dat de voeten vitale meridiaan punten bevatten voor gezondheid en welzijn.

11. Voeding
Bij een intakegesprek stel ik veel vragen over het lichaam en geestelijk welzijn, emoties, hoe is en was de thuissituatie, maar ook over iemands voedingspatroon. Op deze manier probeer ik een compleet beeld te krijgen waar de oorzaak van een klacht vandaan zou kunnen komen.

Een evenwichtige voeding vanuit een TCM perspectief is er eentje die veel verschilt met de westerse voeding. De moderne voedingsleer is gebaseerd op de kennis van de chemische samenstelling van voedingsmiddelen en de biochemische paden van het lichaam. Westerse voedingsdeskundigen kwantificeren voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten, vervolgens de voedselgroep met een one-size-fits-all portie als aanbeveling.

De TCM concepten van voeding belicht niet alleen de keuze van geschikte voedingsmiddelen maar benadrukt eveneens de wisselwerking tussen verschillende werkzame bestanddelen, alsmede de relatie tussen voeding en de energie van het lichaam. Aan alle voedingsmiddelen in de TCM worden eigenschappen toegewezen op basis van de vijf smaken: zuur, bitter, zoet, scherp en zout; en de vier natuurlijke eigenschappen: koel, koude, warm en heet.

Wanneer iemand de verkeerde voeding voor hem of haar binnenkrijgt, kan de energiestroom in het lichaam stagneren waardoor er onder andere stress kan ontstaan of andere klachten.  De westerse voedingspiramide bijvoorbeeld groepeert brood, pasta, granen en aardappels als “koolhydraten”. Volgens de TCM zijn brood en pasta dampig en koel, en zijn dus niet geschikt voor iemand met overgewicht, een opgeblazen gevoel of mensen die lijden aan verstopte sinussen. Gekiemde granen, rogge, wilde rijst, zijn ook koolhydraten, maar dragen niet bij aan damp omdat ze van energetische eigenschappen verschillen met meel en nuttig zijn voor mensen met zulke condities.

Een beetje stress als persoon en ondernemer is best gezond. Om te voorkomen dat stress me in de greep houdt of me uitput, zorg ik voor een goede balans door reinheid, rust en regelmaat. Ook blijf ik regelmatig naar mijn bevriende acupuncturist gaan voor een onderhoudsbeurt (ik noem het ook wel een APK-tje) omdat mezelf prikken op bepaalde plekken op de rug bijvoorbeeld fysiek onmogelijk is. Daarbij wil ik het Jeckyll en Hyde syndroom voorkomen en is het ook fijn wanneer iemand voor mij zorgt. En laat ik me af en toe masseren. Dagelijks beoefen ik Qi Gong.

Dit voorjaar geef ik Qi Gong workshops, speciaal voor (startende) zelfstandige ondernemers. Houd mijn website en Facebook in de gaten voor de aankondiging, zodat jij je tijdig kan aanmelden.

Oh ja, dagelijks lachen helpt me ook om stress te verminderen en beter te kunnen incasseren.

Wat doe jij om stress tegen te gaan?

Hoi, waarmee kan ik je helpen?