Wat heeft acupunctuur voor mij betekend?
Wat heeft acupunctuur voor mij betekend?

Wat heeft acupunctuur voor mij betekend?

Ziezo, dit is mijn allereerste blog en ik moet bekennen dat ik dat ontzettend spannend vind. Ik heb diverse websites bezocht en blogs gelezen van acupuncturisten over de hele wereld. Los van de vooral succes- en informatieve verhalen, schrijft de een nog beter dan de ander. Verschillende acupunctuurstijlen, in combinatie met voeding, wetenschap, massage, et cetera. Sommigen doen daar ook een leuke video (vlog) bij. Wat kan ik dan nog toevoegen? Ik wil niet gaan bloggen om het bloggen. Moet ik dan gaan bloggen om meer klanten te krijgen? Eind vorig jaar heb ik tenslotte mijn part-time baan opgezegd om mij helemaal te kunnen richten op mijn passie, Chinese geneeskunde.

Mijn naam is Wouter van Gijzen, 38 jaren jong. Van huis uit sociaal maatschappelijk ondernemer. Na 4 jaar studeren en meer dan 800 uur stage in Nederland en Taiwan ben ik sinds januari 2014 gediplomeerd acupuncturist integratiegeneeskunde therapeut. Alle kennis van een 5000 jaar oude geneeskunde is onmogelijk samen te vatten in een paar jaar studie. Gelukkig worden er in Nederland en omringende landen erkende nascholingen gegeven ter verdieping van het vak, waar ik graag aan deel neem. En elk jaar ga ik naar Taiwan om Qi Gong, een onderdeel van deze geneeskunde, te leren en stage te lopen in ziekenhuizen. Veelal bestaan de Westerse en Oosterse geneeskunde in de ziekenhuizen daar onder een dak en vullen elkaar dankbaar aan.  

Toen ik begin twintig was, ging ik gebukt onder chronische vermoeidheid en pijn. Na jaren allerlei reguliere methoden te hebben afgesjokt kwam ik met Chinese geneeskunde in aanraking en zo bij een acupuncturist terecht. Hij gebruikte een combinatie van Westerse en Oosterse geneeskunde, een combinatie van laser en acupunctuur. Ik werd geprikt met hele dunne naalden, sommige langer waren dan mijn wijsvinger, in mijn buik, armen, benen en oren. Daarbij werden ook kabeltjes, uit een apparaat op diverse plekken op mijn huid geplakt, waar een roodachtig licht uitkwam. 

Al na de eerste behandeling merkte ik een verschil in mijn energie. Ik was in de tijd ervoor veel gaan piekeren omdat ik nog zoveel wilde doen in het leven en er gewoonweg de energie niet voor had. Mijn leeftijdsgenoten gingen gezellig op stap en ik lag thuis in bed. Het piekeren kostte mij ook nog eens energie, die mijn lichaam juist zo nodig had om beter te worden. In het begin van het traject kwam ik wekelijks en bracht mijn vader mij met de auto van Oegstgeest naar Zaandam. Na 2 maanden werden de periodes tussen de behandelingen steeds groter en op een gegeven moment kon ik zelf met de trein en nog een stuk lopen vanaf het station naar de acupunctuur kliniek. Ik was nog steeds moe, maar kon na een week meer doen op een dag. Mijn lichaam had meer energie en mijn hoofd was rustiger.

Naast de acupunctuur met laser kreeg ik ook Chinese kruiden mee naar huis die ik een paar maanden dagelijks moest innemen. De kruiden zaten in een potje en zagen eruit als een soort konijnenkeutels. Na bijna een jaar van behandelingen voelde ik me zo veel beter. Ook had ik geleerd mijn grenzen te herkennen en te verleggen. Bijvoorbeeld van een half uur wandelen naar kilometers hardlopen. Door een huisgenoot kwam ik aanraking met Qi Gong, een bewegingsleer waarmee ik mijn energie verder op kon bouwen. Ik kon mijn hoofd er ook weer bij houden, bij dingen zoals een goed gesprek met vrienden, het lezen van een boek, onthouden van woorden en zonder moeite weer de deksel van een potje jam open draaien. Bijna te gek om te beseffen dat ik dat jaren niet heb gekund.

Al met al heeft het bijna tien jaar geduurd. Vanaf het moment dat ik mezelf beter had verklaard, wilde ik acupunctuur integratiegeneeskunde gaan studeren. Ik had het geluk om dit te doen bij de professor die mij heeft behandeld, aan de Hwa To International University of TCM.

Na mijn studie startte ik met enthousiasme mijn praktijk, maar welke naam zou ik deze geven? De gezondheid van een mens wordt bepaald door een samenspel van aspecten: lichamelijke, geestelijke, emotionele, omgevings- en sociale factoren, voeding en gestel. Bio betekent “leven” in het Grieks. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde bestaat alles uit Qi (levensenergie). Ik houd van spelen, buiten, binnen met een vel papier en kleurpotloden, op de gitaar en ook met woorden. De woorden Bio en Qi heb ik spelenderwijs samengevoegd en zo is de naam voor mijn praktijk ontstaan, Bio Qi.

West meets East.12347941_10153670436075428_7181312055251736507_n (1)

Hoi, waarmee kan ik je helpen?