Lente!
Lente!

Lente!

Het is lente! Meteorologisch gezien dan, want het is hartstikke koud!

De griepgolf – klop even af – is achter ons. Allergieën, zoals hooikoorts, zijn nog niet helemaal geëxplodeerd. Dus, waarom voelen velen van ons zich niet fit? We moeten nog even op gang komen.

In de Chinese geneeskunde worden mensen gezien als microcosmos van de natuurlijke wereld die hen omringt. Seizoenen – met name de overgangsperioden, waarin we ons van het ene seizoen naar het volgende verplaatsen, hebben invloed op hoe we ons voelen.

Elk seizoen is verbonden met een orgaansysteem in het lichaam en het systeem van de lente is de Lever. Dit betekent dat de Lever, omdat deze zich aan het aanpassen is tijdens de seizoensverandering, bijzonder kwetsbaar is.

Wanneer de Lever kwetsbaar is, hebben de functies in het lichaam waarvoor de Lever verantwoordelijk is de neiging om uit de pas te lopen.

Uiteindelijk kan de lente een tijd worden waarin de Lever en de bijbehorende functies gedijen.

De lente is een tijd van opwaartse en expansieve beweging van creativiteit, planning van een betere toekomst, visie en perspectief; ons doel zoals altijd is om onszelf te harmoniseren met de beweging van het heersende seizoen.

Voorjaarschoonmaak
Volgens de Chinese geneeskunde komen de Lever en de Galblaas overeen met de lente en zijn ze belast met de vlotte stroom van energie door het lichaam, waarbij het bloed wordt opgeslagen en ontgift. Onze activiteiten moeten gericht zijn op creativiteit, vastberadenheid en de uitdrukking van onze onafscheidelijke mentale, emotionele en spirituele intelligentie. Net zoals velen van ons zich bezighouden met een jaarlijkse schoonmaak van onze externe omgeving, doen onze lichamen hetzelfde binnen onze interne omgeving; fysiek en emotioneel.

We naderen nu de tijd van het jaar waarin we de nieuw gevormde knoppen in de bomen dagelijks in grootte zullen zien verdubbelen. Dit is de expressie van de natuur van vastberadenheid en creativiteit in verband met de lente. Evenzo moeten ook wij ons bezighouden met activiteiten die onze vastberadenheid, creativiteit en aangeboren intelligentie in beweging brengen. In de Chinese geneeskunde kijken we altijd naar de natuur voor inzicht in het energetische momentum en streven we dit na op een vergelijkbare manier. Net zoals de knoppen aan de bomen elke dag kiemen en verdubbelen, moeten we ook onze zelfopgelegde grenzen verleggen en naar persoonlijke ontwikkeling en groei zoeken. We moeten ons bezig houden met opbeurende en creatieve activiteiten die onze energie en ons bewustzijn vergroten. Op deze manier zijn we gezegend met de lente, het seizoen van creativiteit, groei en vernieuwing.

Dit is de perfecte tijd van het jaar om stimulerende middelen zoals koffie, alcohol, tabak en recreatieve drugs los te laten, omdat de expansieve, stimulerende beweging van de lente ons die boost natuurlijk geeft. We kunnen ook profiteren van deze natuurlijke energiestoot om dagelijks gematigd te gaan bewegen. Dit helpt ons ook om ons levend en opgefrist te voelen. Door de “spinnenrag” van het slapende seizoen (winter) af te schudden, toxines uit te zweten, serotonine en dopamine in de hersenen te stimuleren en onze energetische, bloed- en lymfatische circulatie te revitaliseren.

Volgens de Chinese geneeskunde bevat de Lever het aspect van onze geest dat nooit van het ene leven naar het andere sterft en daarom onze reden van bestaan ​​bevat. Dit is de reden waarom de Lever de capaciteit heeft van vastberadenheid, visie en planning; op deze manier kunnen we in actie komen, onze grootste aangeboren kwaliteiten uitdrukken die nodig zijn om onze spirituele bestemming te realiseren, mens zijn.

Het spel in de lente is; om alles onder ogen te zien en niets te vermijden dat onze revolutie in de weg staat;
om niets voor onszelf te verbergen; onderdrukte verlangens, emotionele behoeften en pijn moeten voorzichtig uit onze diepten worden gehaald en naar de oppervlakte worden gebracht, zodat we ze bewust vrijgeven. Dit is de gunstigste tijd van het jaar om te stoppen met uitstellen en de uitdagingen tegemoet te treden die diep in ons wezen of in onze dagelijkse levens naar voren komen en die ons kunnen belemmeren van onze geestelijke vooroordelen. Om dit te doen, moeten we fysieke, mentale, emotionele en spirituele duidelijkheid en netheid hebben. Het meeste van de pijn die we ervaren hebben een pees- en spiercomponent en volgens de Chinese geneeskunde houdt alle pijn een soort van stagnatie in; of het nu bloed, energie, lichaamsvloeistoffen, emotie of mentaal is. Volgens de Chinese geneeskunde beheersen de Lever en de Galblaas de spieren, pezen en zenuwen, door een goede gezondheid en het functioneren van de Lever en Galblaas te bevorderen kunnen we lichaam, geest en gedachten harmonieus en pijnvrij houden.

Wat kan je doen om je lichaam, geest en gedachten in balans te brengen?
Alle orgaansystemen in Chinese geneeskunde hebben een bijbehorende emotie. Lever’s emotie is woede. Een gezonde dosis woede helpt om een evenwichtig emotioneel persoon te blijven. Wanneer de Lever echter niet op de juiste manier de dingen in toom houdt, is er een neiging om sneller in woede te ontvlammen. Behalve dat je je prikkelbaar voelt, heb je misschien meer moeite dan normaal om je woede te beheersen. Mindfulness, dagelijks mediteren, terugdenken aan een fijne herinnering of gewoon eens tot 10 tellen kan helpen en zelf preventief werken wanneer je woede voelt opborrelen.

Tegenwoordig zijn veel mensen aan het beeldschermen. Het gezichtsvermogen gaat samen met het leversysteem, dus problemen die verband houden met de gezondheid van de ogen worden meestal, althans gedeeltelijk, toegeschreven aan een Lever-onbalans. Dit kan slecht gezichtsvermogen, oogpijn en vermoeidheid en droge ogen omvatten. Deze eenvoudige oefening kan helpen.

Regelmatig bewegen, wandelen waarbij je je armen ook meebeweegt, Qi Gong (een dynamische e en staande meditatievorm), yoga, helpen de spieren en pezen soepel te houden, wat ook weer ten goede komt aan de Lever.

En als je het hele voorjaar maar één acupunctuurpunt onthoudt, zou het Lever 3 moeten zijn.


Lever 3 is het bronpunt op de Levermeridiaan op de voet, tussen de eerste en de tweede teen.

Bronpunten gedragen zich als centrale stations op metrolijnen. Het zijn knooppunten waar interne en externe energieën samenkomen en transformeren. Het zijn afzonderlijke hoge concentratiepunten die toegang geven tot het grotere systeem.

Elk moment van het jaar is Lever 3 een startpunt voor stagnatie door het hele lichaam. Vanwege de lente-Lever-verbinding is het punt dubbel nuttig voor het aanpakken van stagnatie-achtige symptomen van de lente.

Het toepassen van acupressuur op Lever 3 kan helpen om dingen als geen ander in beweging te krijgen. Druk rond het puntgebied totdat je een tedere/beurse plek ontdekt. Lever 3, bij voldoende druk, is voor de meeste mensen gevoelig.

Als je eenmaal het punt hebt, oefen dan stevige druk uit. Dit zou een beetje pijnlijk moeten aanvoelen. Hoe meer, hoe beter op dit punt, dus voel je vrij om deze acupressuuroefening te doen wanneer je geen schoenen aan hebt. Lever 3 kan aan één of aan beide voeten worden gemasseerd.

Nieuwsgierig geworden naar wat acupunctuur voor je kan doen? Check deze drempelverlagende aanbieding op Social Deal.

 

 

Hoi, waarmee kan ik je helpen?